Pierogi dyniowo ziemnaczane z masłem rozmarynowym

Pierogi dyniowo ziemnaczane z masłem rozmarynowym
Print Friendly, PDF & Email

Po zrobieniu dyniowego ciasta na pierogi przyszło mi dokończyć dzieła. I powiem, że z całkiem smacznym skutkiem. Dodatek masła rozmarynowego podkreślił delikatny smak dyni. Możecie wypróbować z innym ulubionymi ziołami np. szałwią.

Składniki na 10 pierogów:

  • dyniowe ciasto na pierogi – przepis tutaj
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 40 g puree z dyni
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Wykonanie:

Do misy Thermomix dajemy cebulę i kroimy czas 15s/obr.5-6. Dodajemy masło i podsmażamy czas 3 min/temp.100 stopni/obr.2. Dodajemy rozdrobnione ziemniaki, puree z dyni*. Mieszamy na jednolitą masę czas 30s/obr. 5.

Ciasto wyciągamy z lodówki, cienko wałkujemy i wycinamy 2 prostokąty. Na jeden prostokąt dajemy po łyżce farszu i przykładamy drugim prostokątem. Dociskamy brzegi i wycinamy kwadraty (poniżej pokazane jest w jaki sposób rozłożyć farsz).

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty. Podajemy z roztopionym masłem z rozmarynem.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.