Paszteciki z serem feta



Alternatywa dla osób, które nie jedzą lub nie lubią mięsa. Smakują na zimni jak i na gorąco (ja osobiście wolę je zaraz po wyjęciu z pieca). Mogą służyć jako dodatek do barszczyku lub jako przystawka podana z sosem pomidorowym lub innym ulubionym. Przepis pochodzi z książki Tak lubię gotować”

 

Składniki:

  • 1 cebula pokrojona na połówki
  • 2 łyżeczki świeżych ziół (pietruszka, koperek, tymianek, bazylia)
  • 100 g obranych orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 150 g sera feta
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 45 g bułki tartej
  • 95 g płatków owsianych
  • 500 g ciasta francuskiego ( gotowe do kupienia w sklepach)
  • 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • sezam na posypkę

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, zioła i orzechy włoskie i wszystko miksujemy czas 5 s/obr 6. Za pomocą kopystki zgarniamy pastę z brzegów naczynia i dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na jednolitą masę czas 20 s/obr. 5

Tak przygotowaną pastę wykładamy na ciasto francuskie wg poniższego filmu

 

Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy ok 20 minut.

Print Friendly

Popularne frazy:

  • ciasto francuskie ze szpinakiem
  • paszteciki thermomix
  • paszteciki przepis
  • pierogi ze szpinakiem thermomix
  • paszteciki z serem fetą
  • paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
  • ciasto francuskie thermomix
  • paszteciki ze szpinakiem i serem feta
  • paszteciki z ciasta francuskiego
  • thermomix paszteciki

Podobne przepisy

  • Sophie

    Wlasnie zrobilam paszteciki wg Pani przepisu. Sa naprawde dobre i wygladaja rownie pieknie jak na zdjeciu. Szybciutko i latwo je zrobic. Czy ma pani moze jakis przepis jeszcze na inny farsz? Cos z grzybkami,pieczarkami?

    Pozdrawiam i dziekuje za przepis!