Marokańska pasta z bakłażana

Marokańska pasta z bakłażana
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 750 g bakłażana
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z jednej cytryny
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g pomidorów
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki natki pietruszki posiekanej
  • 2 gałązki kolendry posiekanej

Wykonanie:

Bakłażany kroimy na 4 i tniemy na plastry, solimy i dodajemy sok z cytryny całość mieszamy. Zostawiamy na sitku na ok. 30 minut aby odciekła woda a następnie ręcznie odciskamy nadmiar wody.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i czosnek rozdrabniamy czas 5s/obr.5. Dodajemy pomidory i ponownie rozdrabniamy czas 3s/obr.6. Dodajemy bakłażana, przyprawy, oliwę z oliwek oraz przecier gotujemy czas 15min/Varoma/obr.2 Na pokrywę Thermomix nakładamy koszyczek zamiast miarki.

Na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i kolendrę mieszamy czas 30s/obr.2

Podawać z jasnym pieczywem.

Przepis pochodzi z książki ” Tak lubię gotować” Jest to moja ulubiona książka z wydawnictwa Vorwerk, która zawiera wiele przepisów z całego świata.

marokańska sałatka thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.