Kopytka

Kopytka
Print Friendly, PDF & Email

Przepis na kopytka:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej. Do naczynia dajemy ziemniaki, mąkę i nastawiamy Thermomix na 10 s./obr. 4.

Następnie dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto czas. 30 s./obr. Interwał. Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałki i kroimy na kształt paluszków, wrzucamy na wrzącą i osolona wodę. Gotujemy do chwili jak paluszki wypłyna na wierzch.

Możemy podawać z roztopionym masłem i bułką tartą lub z usmażonym boczkiem i cebulą.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.