Kluski z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym

Kluski z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym
Print Friendly, PDF & Email

Kluski z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 300 g  mrożonego szpinaku
  • 400 g ricotty
  • 2 jajka
  • 20 g bułki tartej
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

sos:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • 2 łyżki oliwy

dodatkowo do posypania:

  • wiórki sera parmezan

Wykonanie:

Szpinak przekładamy na sitko, rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody.

Do naczynia Thermomix dajemy ricottę, jajka, bułkę tartą, odciśnięty z wody szpinak.

Mieszamy czas 20s/obr.5

Doprawiamy ciasto solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ciasto będzie miało lepką i luźną konsystencję.

Z ciasta formujemy podłużne kluski obtaczamy je w mące i wrzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową, odsączamy z wody i przekładamy bezpośrednio do naczynia do zapiekania. (do jednego dużego albo 2-4 mniejszych.

Wykonanie sosu:

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę pokrojoną na 4 części oraz czosnek. Miksujemy czas 15s/obr.5 Dodajemy oliwę i podduszamy czas 5 min/temp.100/obr.1

Dolewamy sos pomidorowy, dodajemy suszoną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy czas 10 min/Varoma/obr.1.

Sosem zalewamy kluski.

Kluski zapiekamy w 200 stopniach przez 5-7 minut. Przed podaniem na gorący sos wsypujemy wiórki parmezanu.

 

Thermomix przepisy. Kluski z ricottą i szpinakiem.

Thermomix przepisy. Kluski z ricottą i szpinakiem.

Nie masz składników na kluski z ricottą i szpinakiem?

Poniżej możesz zamówić niezbędne produkty:

 

ricotta

szpinak_mrozony

passata

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kluski z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym
Thermomix przepisy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.