Kluski jaglane

Kluski jaglane
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na kluski jaglane:

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok 2/3 szklanki suchej kaszy)
  • 200 g ser białego
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie:

Kaszę jaglaną oraz ser biały umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.6 Następnie dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i ponownie mieszamy czas 30 s/obr.5

Zagotowywujemy wodę. Ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy wałki z których wycinamy kluski.

Kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch.

Podajemy polane masłem z bułką tartą.

kluski jaglane thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.