Kisz grzybowy

Kisz grzybowy
Print Friendly, PDF & Email

Sezon na grzyby trwa. Więc dzisiaj propozycja na potrawę ze świeżych grzybów. Smakuje na zimno i gorąco.

Składniki:

  • 250 g świeżych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 190 g śmietany
  • 120 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek

Wykonanie:

Grzyby kroimy na kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ok. 5 minut. Do naczynia Thermomix dajemy kawałki sera żółtego i rozdrabniamy czas 15s/obr. 9. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka oraz sól i pieprz. Mieszamy na jednolitą masę czas 15s/obr.4-5. Do masy dodajemy podsmażone grzyby z cebulką i mieszamy czas 15s/obroty wsteczne/obr.3-4.

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę i całą masę z Thermomixa dajemy do białek i delikatnie mieszamy aby piana całkowicie wymieszała się z masą.

Miseczki żaroodporne smarujemy tłuszczem i przelewamy masę do miseczek (4 miseczki) Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni.

 

kisz grzybowythermomix kiszkisz thermomix

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.