Kisz grzybowy



Print Friendly

Sezon na grzyby trwa. Więc dzisiaj propozycja na potrawę ze świeżych grzybów. Smakuje na zimno i gorąco.

Składniki:

  • 250 g świeżych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 190 g śmietany
  • 120 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek

Wykonanie:

Grzyby kroimy na kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ok. 5 minut. Do naczynia Thermomix dajemy kawałki sera żółtego i rozdrabniamy czas 15s/obr. 9. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka oraz sól i pieprz. Mieszamy na jednolitą masę czas 15s/obr.4-5. Do masy dodajemy podsmażone grzyby z cebulką i mieszamy czas 15s/obroty wsteczne/obr.3-4.

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę i całą masę z Thermomixa dajemy do białek i delikatnie mieszamy aby piana całkowicie wymieszała się z masą.

Miseczki żaroodporne smarujemy tłuszczem i przelewamy masę do miseczek (4 miseczki) Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni.

 

kisz grzybowy

thermomix kiszkisz thermomix

 

Podobne przepisy

Add Comment