Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Thermomix przepisy.  Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Składniki na 8 sztuk:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 g masła klarowanego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • liście kapusty
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, siekamy czas 10 s/obr.5. Dodajemy pieczarki i ponownie siekamy czas 1o s/obr.4  Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem.

Do naczynia Thermomix dajemy masło klarowane i podduszamy pieczarki z cebulą czas 10 min/Varoma/obr wsteczne 1.

Pieczarki z cebulą przekładamy do innego naczynia.

Do naczynia Thermomix (nie musimy go myć) wlewamy 600 g wody. Wsadzamy koszyczek i wsypujemy kaszę gryczaną. Naczynie zamykamy i na pokrywę dajemy przystawkę Varoma i kładziemy na nią liście kapusty.

Kaszę gryczaną i liście kapusty gotujemy czas 25 min/Varoma/obr.1. Po ok 10-15 minutach sprawdźmy czy liście kapusty są miękkie.  Jeżeli tak to odstawiamy przystawkę Varoma i gotujemy kaszę do końca czasu.

Koszyczek z kaszą wyciągamy z naczynia Thermomix. Kaszę wsypujemy do naczynia z pieczarkami i cebulą. Dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy wg smaku.

Na zimne liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy.

Wykonanie gołąbków w Thermomix:

Do naczynia Thermomix wlewamy 800 g wody. Zawinięte gołąki układamy na przystawce Varoma i gotujemy czas 40 min/Varoma/obr.1

Wykonanie tradycyjne z piekarnika:

Żaroodporne naczynie wykładamy liśćmi kapusty na to dajemy gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty, podlewamy wodą. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika.

Gołąbki pieczemy a 180 stopniach przez 1 godzinę.

Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO