Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami



Print Friendly

Thermomix przepisy.  Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Składniki na 8 sztuk:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 g masła klarowanego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • liście kapusty
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, siekamy czas 10 s/obr.5. Dodajemy pieczarki i ponownie siekamy czas 1o s/obr.4  Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem.

Do naczynia Thermomix dajemy masło klarowane i podduszamy pieczarki z cebulą czas 10 min/Varoma/obr wsteczne 1.

Pieczarki z cebulą przekładamy do innego naczynia.

Do naczynia Thermomix (nie musimy go myć) wlewamy 600 g wody. Wsadzamy koszyczek i wsypujemy kaszę gryczaną. Naczynie zamykamy i na pokrywę dajemy przystawkę Varoma i kładziemy na nią liście kapusty.

Kaszę gryczaną i liście kapusty gotujemy czas 25 min/Varoma/obr.1. Po ok 10-15 minutach sprawdźmy czy liście kapusty są miękkie.  Jeżeli tak to odstawiamy przystawkę Varoma i gotujemy kaszę do końca czasu.

Koszyczek z kaszą wyciągamy z naczynia Thermomix. Kaszę wsypujemy do naczynia z pieczarkami i cebulą. Dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy wg smaku.

Na zimne liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy.

Wykonanie gołąbków w Thermomix:

Do naczynia Thermomix wlewamy 800 g wody. Zawinięte gołąki układamy na przystawce Varoma i gotujemy czas 40 min/Varoma/obr.1

Wykonanie tradycyjne z piekarnika:

Żaroodporne naczynie wykładamy liśćmi kapusty na to dajemy gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty, podlewamy wodą. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika.

Gołąbki pieczemy a 180 stopniach przez 1 godzinę.

Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Podobne przepisy

Add Comment