Gołąbki z czerwonej kapusy z kaszą jęczmienną i grzybami



Print Friendly, PDF & Email

Gołąbki z czerwonej kapusy z kaszą jęczmienną i grzybami. Przepisy Thermomix.

Składniki:

  • 1600 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • 8 liści kapusty czerwonej
  • 100 g cebuli , przekrojonej na połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 250 g grzybów (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki

Gołąbki z czerwonej kapusty. Thermomix przepisy.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę z sola. Do koszyczka wsypujemy kaszę jęczmienną grubą. Naczynie zamykamy a na pokrywę dajemy przystawkę Varoma. Na przystawkę kładziemy małą główkę czerwonej kapusty. Przed włożeniem kapusty wycinamy z jej srodka twardy głąb. Liście wtedy będę łatwiej schodzić z główki.

Gotujemy czas 30 min/Varoma/obr.1 Po ok 15 minutach sprawdzmy bo mozliwe, że wierzchnie liście kapusty będą już miękkie. Ściągamy miękkie liście, reszte główki zostawiamy i co 5 minut sprawdzamy.

Przystawkę Varoma ściągamy. Zdejmujemy miekkie liście kapusty. Z reszty kapusty robię zawsze surówkę do obiadu.

Koszyczek z kaszą wyciągamy, odcedzamy. Z naczynia Thermomix wylewamy wodę.

Do naczynia Thermomix wkładamy cebulę i czosnek siekamy czas 10s/obr.5. Z pomocą kopyski ściągamy cebulę i czosnek ze ścianek naczynia.

Dodajemy grzyby, jeżeli są mrożone to rozmrażamy wcześniej na sicie tak aby woda z grzybów ściekła do osobnego naczynia.

Rozdrabniamy czas 15s/obr.4. dodajemy masło i podduszamy czas 10min/Varoma/obr.1.

Dodajemy kaszę jęczmienną, solidnie doprawiamy (grzyby lubią sól). Dodajemy drobniutko pokrojoną natkę pietruszki.

Całość mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne.

Na rozłożone liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Gotowe gołąbki układamy na przystawce Varoma.

Do naczynia Thermomix wlewamy 1000 g wody, zamykamy pokrywę. Na pokrywę nakładamy przystawkę Varoma z gołąbkami.

Gołobki parujemy czas 50 min/Varoma/obr.1.

 

Podobne przepisy

Add Comment