Cukinia faszerowana kaszą gryczaną, papryką i pieczarkami

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną, papryką i pieczarkami
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 100 g kaszy gryczanej
  • garść uprażonych pestek słonecznika
  •  1/2 papryki czerwonej
  •  100 g pieczarek
  •  1 cebula
  •  3 ząbki czosnku
  •  3 łyżki przecieru pomidorowego
  •  oliwa
  •  papryka ostra w proszku
  • sól
  •  świeża natka pietruszki
  • starty parmezan

Wykonanie:

Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy środek. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Do naczynia Thermomix dajemy pieczarki, miąższ z cukinii i paprykę. Solimy. Kroimy czas 10 s/obr.4 Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy przekrojoną na pół cebulę i czosnek, kroimy czas 5s/obr.5 Dolewamy oliwę i podduszamy czas 4 min/Varoma/obr.1 wsteczne. Dodajemy miąższ z cukinii pieczarki oraz paprykę. Całość dusimy aby odparowała część wody czas 10-15 min/Varoma/obr.1 wsteczne. Dodajemy kaszę gryczaną, pestki słonecznika, przecier pomidorowy, paprykę w proszku, sól i dusimy jeszcze ok 2 min/Varoma/obr.1 wsteczne.

Za pomocą kopystki mieszamy całość dokładnie i farszem nadziewamy cukinie. Zapiekamy w piekarniku 180 stopni ok 40 min. Po wyciągnięciu posypujemy parmezanem i natką pietruszki.

Przepisy Thermomix. Cukinia nadziewana kaszą gryczaną.

Przepisy Thermomix. Cukinia nadziewana kaszą gryczaną.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.