Kotlety z kaszy gryczanej i szpinaku



Print Friendly

Składniki na kotlety z kaszy gryczanej i szpinaku:

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 160 g mrożonego szpinaku
  • 30 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatałowa

Wykonanie przepisu na kotlety z kaszy gryczanej i szpinaku:

Do naczynia Thermomix dajemy masło i rozpuszczamy czas 1 mni/obr.1/100 stopni.Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę czas 1 min/obr.1/temp. 100. Dodajemy rozmrożony szpinak i podduszamy czas 10 min/obr.1/temp.100. Na minutę przed końcem dodajemy śmietanę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatałową. Pozostawiamy do wystygniecia.

Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną oraz ser. Mieszamy czas 30 s/obr wsteczne 3. Doprawiamy jeszcze do smaku.

Z masy formujemy kotleciki i pieczemy w nagrzanym piekarniku 190 stopni przez ok. 15 minut.

kotleciki_kasza_gryczana_szpinak

szpinak_kasza_gryczana

Podobne przepisy

Add Comment