Tarta z wołowiną i cukinią

Tarta z wołowiną i cukinią
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny  (zimnej)
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 200 g mielonej wołowiny
  • pół cukinii małej
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku (może być papryczka chili pokrojona w drobną kostkę)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • olej

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy czas 15s/obr.5. Formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Myjemy naczynie. Następnie wlewamy olej, mięso oraz przyprawy i dusimy czas 15 min/obr.2/Varoma. Wsypujemy odsączoną kukurydzę i mieszamy z mięsem czas 30s/obr. wsteczne.3 Na sam koniec wsypujemy pokrojoną w plastry cukinię i pozostawiamy w naczyniu (otwór zamykamy miarką aby pod wpływem ciepła cukinie nieco zmiękła). Pozostawiamy do wystygnięcia.

Ciasto wałkujemy i wykładamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 min w 180 stopniach. Po wyjęciu na spód tarty dajemy farsz, cukinie układamy na wierzchu polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem. Pieczemy ok 25 min w tem. 180 stopni.

Przepis pochodzi z Moje smaki życia Luty 2014 (do kupienia w Biedronce)

tarta thermomix

 

 

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.