Placek drożdżowy z cebulą i boczkiem

Placek drożdżowy z cebulą i boczkiem
Print Friendly, PDF & Email
Wymaga trochę pracy ale czas spędzony na przygotowaniu rekompensuje wyśmienity smak. Smakuje na ciepło jak i na zimno.
Placek cebulowy z boczkiem
Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 80g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 spore szczypty soli

Farsz:

  • 1 kg cebuli
  • 400g chudego wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • 100g startego sera żóltego

Polewa:

  • 400 ml gęstej śmietany 18%
  • 250g sera żółtego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie farszu:

Cebule obieramy i kroimy w dość drobną kostkę lub cienkie piórka. Jeżeli chcemy w piórka kroimy ręcznie, jeżeli kostka umieszczany cebulę pokrojoną w czwórki do naczynia Thermomix i nastawiamy czas 15 s/ obr. 3

Następnie przekładamy na patelnię z małą ilością oleju i dusimy ją do miękkości.(najlepiej robić to na patelni z powłoką nieprzywierającą). W czasie duszenia, lekko solimy i doprawiamy majerankiem.

W osobnym naczyniu, również na niewielkiej ilości oleju podsmażamy boczek pokrojony w dość drobną kostkę. Do usmażonego boczku dodajemy miękką cebulę, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą (ale ostrożnie, aby farsz nie był zbyt słony).

Wykonanie ciasta:

Do nacznia Thermomix dajemy drożdże, cukier, kilka łyżek mąki i łyżka letniego mleka.  Nastawiamy Thermomix czas 2 min/temp 37 stopni/obr.2 Odstawiamy naczynie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnie dodajemy mąkę, sól, jajko, resztę mleka i wyrabiamy ciasto, czas 3 min/poz Thermomix/obr. Interwał.

Na sam koniec wyrabiania przez otwór  dodajemy roztopione masło. Gładkie ciasto formujemy w kulę, leciutko smarujemy olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie je zagniatamy, a następnie rozciągamy na dużej blaszce wysmarowanej i obsypanej bułką tartą. Możemy je teraz lekko posmarować olejem i przykryć, a następnie zostawić do lekkiego wyrośnięcia, albo od razu posypać wierzch serem startym na tarce o dużych oczkach (ok. 100g), a następnie obłożyć farszem cebulowym. Wierzch należy oblać polewą, przygotowaną ze śmietany, natki, żółtek, startego sera, lekko osolonej i doprawionej pieprzem.

Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok. 1 godz. Gdyby wierzch zaczął szybko brązowieć należy nastawić piekarnik na dolne grzanie.

 

źródło przepisu: http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2011/02/Placek-cebulowy-z-boczkiem.html

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.