Lazania z mięsem drobiowym

Lazania z mięsem drobiowym
Print Friendly, PDF & Email

Lekko odchudzona wersja lazanii a to za sprawą mięsa drobiowego.

Składniki:

  • 600 g mięsa drobiowego
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów 400 g
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na sos beszamelowy:

  • 500 g mleka
  • 20 g masła
  • 40 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Składniki na makaron:

  • 300 g mąki
  • 60 g otrąb pszennych
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • 1 lub 2 miarki wody (wszystko zależy od mąki, trzeba obserwować ciasto)

Wykonanie:

Mięso mielimy czas 15s/obr.7 Przekładamy do innego naczynia. Do Thermomix dajemy cebulę i rozdrabniamy czas 6s/obr.7. Dodajemy marchewkę i również rozdrabniamy czas 5s/obr.7. Wlewamy oliwę i dusimy czas  6 min/Varoma/obr.2. Dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne czas 8 min/Varoma/obr. wsteczne. Na sam koniec dajemy pomidory, sól, pieprz, bazylię i gotujemy czas 15 min/temp. 100 stopni/obr. wsteczne.

Mięso przekładamy do innego naczynia.

Wykonanie makaronu:

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu Thermomix i wyrabiamy ciasto czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.

Wykonanie sosu:

Wszystkie składniki umieszczamy w Thermomix i gotujemy czas 12 min/temp.100/obr.3.

Wykonanie lazanii:

lazania _thermomix23456

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.