Lasagne bolognese



Print Friendly

Składniki:

Sos Bolognese

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 10 g oliwy
  • 500 g sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mielonej wołowiny

Sos beszamelowy

  • 1000 g mleka
  • 80 g masła, miękkiego, plus dodatkowa porcja
  • 120 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 – 2 szczypty gałki muszkatołowej

dodatkowo:

  • płaty makaronu lasagne ok 15 szt
  • 150 g sera parmezan startego

 

Lasagne bolognese. Thermomix przepisy

Wykonanie sosów:

Sos boloński:

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Miksujemy czas 8s/obr.5. Dolewamy oliwy i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.1.

Dolewamy sos pomidorowy, zioła, sól i ponownie gotujemy czas 5 min/100 stopni/obr.1.

Dodajemy mieloną wołowinę i gotujemy czas 25 min/100 stopni/obr.1

Sos beszamelowy:

Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, gotować 12 min/100 stopni/obr. 3

Wykonanie lasagne:

Paty makaronu gotujemy ok 5 min. Każdy płat odkładamy osobno.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy do pokrycia dna sos boloński. Na sos kładaziemy płaty makaronu.

Na płaty makaronu dajemy ponownie sos boloński, posypujemy parmezanem i na parmezan wlewamy sos beszamelowy.

Robimy tak do skończenia składników. Ostatnią warstwę polewamy beszamelem i posypujemy serem.

Lasagne bolognese pieczemy na nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 30 min.

Podobne przepisy

Add Comment