Lasagne bolognese

Lasagne bolognese
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

Sos Bolognese

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 10 g oliwy
  • 500 g sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mielonej wołowiny

Sos beszamelowy

  • 1000 g mleka
  • 80 g masła, miękkiego, plus dodatkowa porcja
  • 120 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 – 2 szczypty gałki muszkatołowej

dodatkowo:

  • płaty makaronu lasagne ok 15 szt
  • 150 g sera parmezan startego

 

Lasagne bolognese. Thermomix przepisy

Wykonanie sosów:

Sos boloński:

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Miksujemy czas 8s/obr.5. Dolewamy oliwy i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.1.

Dolewamy sos pomidorowy, zioła, sól i ponownie gotujemy czas 5 min/100 stopni/obr.1.

Dodajemy mieloną wołowinę i gotujemy czas 25 min/100 stopni/obr.1

Sos beszamelowy:

Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, gotować 12 min/100 stopni/obr. 3

Wykonanie lasagne:

Paty makaronu gotujemy ok 5 min. Każdy płat odkładamy osobno.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy do pokrycia dna sos boloński. Na sos kładaziemy płaty makaronu.

Na płaty makaronu dajemy ponownie sos boloński, posypujemy parmezanem i na parmezan wlewamy sos beszamelowy.

Robimy tak do skończenia składników. Ostatnią warstwę polewamy beszamelem i posypujemy serem.

Lasagne bolognese pieczemy na nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 30 min.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.