Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pędów z bambusa
  • gotowa pasta Tikka Masala
  • sól, pieprz
  • 150 ml wody
  • 200 ml mleczka kokosowego

Wykonanie:

Piersi z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, włożyć do przystawki Varoma. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma , gotować na parze  czas 25-30 min/Varoma/ obr.1

Odstawić przystawkę Varoma i wylać wywar z naczynia miksującego.

Sos:
Do naczynia włożyć cebulę, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i gotować czas 5 min/temp. 100 st./obr.2, dodać gotową pastę Tikka Masala i dalej gotować czas 3 min/temp. 100 st/obr. 2

Włożyć pokrojone pędy bambusa, 150 ml wody i gotować czas 15 min/100 st./obr.2

Następnie wlać mleczko kokosowe i znowu gotować czas 3 min/100 st./obr 1

Na sam koniec dodać kawałki ugotowanego kurczaka i  gotować bez MT czas 5-8 min/100 st./ obr 2

Podawać z ryżem – najlepszy do tego dania jest ryż Basmati. Można gotowe danie posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą

One Response

  1. Majka

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.