Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania
Print Friendly, PDF & Email

Składnik na gołąbki(porcja dla 2 osób):

  • 250 g mięsa mielonego
  • 200 g kapusty
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 50 g kaszy manny
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wkładamy pokrojoną cebulę i kapustę i partiami siekamy ją czas 15s/obr.6. Dodajemy mięso mielone, ryż, jajko, kaszę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko za pomocą kopystki dokładnie mieszamy czas 30 s/obr.3-4. Z masy formujemy klopsiki, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Podsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym.

Wykonanie sosu pomidorowego:

Do naczynia Thermomix (ja nie myłam po masie z gołąbków) dajemy cebulę i czosnek  kroimy czas 15s/obr.5 wlewamy olej i dusimy czas 4 min/temp.100 stopni/obr.2  wlewamy pomidory, gorący bulion i miksujemy wszystko na gładki sos czas 30s/obr.10.

Sosem zalewamy gołąbki i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok.30 minut w temp.190 stopni.

thermomix gołabki

5 komentarzy

    • admin
    • admin
  1. sylwia

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.