Bakłażan nadziewany kaszą kuskus z sosem bolońskim

Bakłażan nadziewany kaszą kuskus z sosem bolońskim
Print Friendly, PDF & Email

Bakłażan nadziewany kaszą kuskus z sosem bolońskim

Składniki:

Sos boloński:

  • 800 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 300 g sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 50 g kaszy kuskus
  • ser parmezan
  • 2 bakłażany

Wykonanie:

Do naczynia wkładamy marchewkę,cebulę, czosnek i miksujemy czas 5 s./obr.7 , następnie dajemy olej i dusimy czas 6 min/Varoma/obr.2. Dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne czas 8 min/Varoma/obr. Wsteczne.

Na sam koniec dajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, przyprawy i gotujemy czas 25 min/temp. 100 stopni/obr. wsteczne.

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (wg przepisu na opakowaniu). Bakłażany przekrawamy na pół i wydrążamy środek.

Kiedy minie czas namaczania kaszy kuskus – dodajemy ją do sosu bolońskiego. Mieszamy czas 30 s/obr.2.

Kaszą i sosem nadziewamy bakłażana. Posypujemy startym parmezanem.

Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 30 minut.

 

Thermomix przepisy. Bakłażan z kaszą kuskus.

as Thermomix przepisy. Bakłażan z kaszą kuskus.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.