Włoski chlebek

Włoski chlebek
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na chleb włoski:

  • 300 ml letniej wody
  • 1 saszetka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka pszenna 500 g

 

Wykonanie:

Wodę, drożdże i cukier dajemy do Thermomix i mieszamy temp 37 stopni/czas 3 min/obr. 2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Następnie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 min.

Z ciasta formujemy chleb lub bułki ( co kto woli) i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Pieczemy na nagrzanym piekarniku w  220 ˚C przez około 45 minut.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.