Ciabatta

Ciabatta
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ciabatta:

  • 4 g suchych drożdży
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 185 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w Thermomix i wyrabiamy ciasto czas 10 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto powinno być miękkie i luźnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny (ja zostawiam ciasto w Thermomix). Następnie formujemy bohenek i przekładamy do blaszki. Zostawiamy na ok 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do temp. 220 C przez 25-30 min, aż uzyskamy złoty kolor skórki.

Poniższe video przedstawia sposób formowania ciabatty:  Ciabatta

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.