Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami
Print Friendly, PDF & Email

Chlebek w smaku pyszny. Smakuje wyśmienicie od razu po wyciągnięciu z piekarnika, chrupiąca skórka i oliwkowy zapach przypominający greckie klimaty…

Składniki na chleb z oliwkami:

  • 500g maki
  • 4 miarki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 20g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100g czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Wodę, miód, oliwę i drożdże umieścić w naczyniu Thermomix i zmieszać czas 3 min/temp.37 stopni/obr.3. Następnie dajemy pozostałe składniki(oprócz oliwek) czyli mąkę, sól i zioła i wyrabiamy ciasto czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał. Minutę przed końcem czasu dajemy pokrojone oliwki.

Ciasto zostawiamy w misie Thermomix na 30 minut do wyrośnięcia, następnie ciasto przelewamy (ponieważ ma taką konsystencję) do blaszki i pozostawiamy na kolejne 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i w takiej temperaturze pieczemy 15 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Aby skórka była chrupiąca w trakcie pieczenia smarujemy wierzch chleba wodą kilka razy.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.