Słodkie bułeczki z rodzynkami

Słodkie bułeczki z rodzynkami
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 1/2 miarki mleka
  • 40 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • rodzynki

 

Wykonanie:

Do naczynia włożyć jajko całe, 2 żółtka, masło, mleko, cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszać – nastawić Thermomix 1,5 minuty/tem. 50 stopni/obr. 5.

Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto za pomocą Thermomix – czas 3 min/obr. Interwał.

Następnie zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na ok 20 minut.

Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy małe bułeczki i utykamy do nich rodzynki (lepsze są wcześniej namoczone w wodzie). Pozostawiamy ok 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki możemy z wierzchu posmarować białkiem, które nam zostało.

Bułeczki  pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni – 15 – 20 minut.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.