Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty
Print Friendly, PDF & Email

 

Składniki na chleb wieloziarnisty:

  • 0,5 litra wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 500 g mąki krupczatki
  • 50 g otrębów pszennych
  • 50 g słonecznika lub pestek z dyni
  • 100 g siemienia lnianego
  • 50 g nasion sezamu
  • 2 łyżeczki soli

Do naczynia dajemy wodę, drożdże i cukier. Nastawiamy na 2 min/obr2/37 stopni
Następnie dodajemy pozostałe składniki i nastawiamy Thermomix na  wyrobienie ciasta 3 min/obr Thermomix.
Tak przygotowane ciasto zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciast przekładamy do brytfanki i wstawiamy do zimnego piekarnika na 1 godzinę. Temperaturę nastawiamy na 180 stopni.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.