Chleb pszenno żytni

Chleb pszenno żytni
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 300 g wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonego żyta lub mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania chleba
  • sezam do posypania

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy i podgrzewamy czas 2 min./temp. 37 stopni/obr. 2. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał.

Pozostawiamy w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na 1 godzinę.  Następnie ciasto przekładamy do koszyczka do wyrastania i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przed włożeniem chleba do piekarnika smarujemy chleb jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 35-40 minut.

chleb thermomix

chleb pszenny thermomix

4 komentarze

  1. Ewelina
  2. Maria
  3. Olus

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.