Chleb pszenno-żytni na zakwasie



Print Friendly

Chleb pszenno-żytni na zakwasie Thermomix

Składniki:

na zaczyn:

  • 50 g mąki pszennej 550
  • 125 g letniej wody
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Wykonanie:

Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać w wysokim słoiku, przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Składniki na chleb:

  • zaczyn
  • 500 g mąki pszennej 550
  • 50 g mąki żytniej
  • 250 g wody
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mąkę pszenną i żytnią, zaczyn, wodę i mieszamy czas 2 min/temp.37/Interwał. Pozostawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy sól i wyrabiamy ponownie ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto wyciągamy z naczynia i dajmy do miski uprzednio nasmarowanej olejem. Ciasto słabo odchodzi od ręki ale jest bardzo elastyczne.

Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. W tym czasie ciasto należy 3 razy odgazować. Co godzina wyjmujemy ciasto z miski i kładziemy na blat posypany mąką. Ciasto energicznie zagniatamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy z powrotem do miski.

Ostatnim razem jak odgazowujemy ciast0 z ciasta formujemy bochenek i układamy w koszyczku na ścierce wysypanej mąką.Przykrywamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

Chleb wyrasta w koszyczku.

Chleb wyrasta w koszyczku.

Piekarnik rozgrzewamy na 1 godzinę przed wsadzeniem chleba do  230 stopni. Chleb przekładamy z koszyczka na blachę do pieczenia i pieczemy chleb w temp. 230 stopni przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut. Chleb studzimy na kratce.

Chleb po wyjęciu z koszyczka.

Chleb po wyjęciu z koszyczka.

chleb1chleb

Popularne frazy:

  • bułki thermomix przepis
  • thermomix pyszne bułki
  • bulki przepis thermomix
  • bułeczki razowe thermomix
  • bułki poznańskie wroclawskie thermomix przepisownia
  • chleb pszenno żytni na zakwasie thermomix
  • chleb żytni na zakwasie z thermomixa
  • przepis na bułeczki z thermomixa

Podobne przepisy

Add Comment