Bułki do hamburgerów



Składniki na bułki do hamburgerów:

  • 500g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta włożyć do naczynia miksującego i wyrabiać: czas 3 min./poz. Thermomix/Interwał. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto pozbawiamy gazów rozpłaszczając je na blacie i dzielimy na części, z których formujemy bułeczki.

Uformowane bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem. Aby sezam nie spadł z bułki należy go wymieszać z mlekiem i tak posmarować bułki. Piec  15 minut w 170 stopniach.

 

Print Friendly

Popularne frazy:

  • przepi na hamburgery
  • bułki do hamburgerów thermomix
  • przepis na bułki do hamburgerów
  • bułki do hamburgerów przepis
  • bułki do hamburgerów
  • hamburger przepis
  • bułki na hamburgery thermomix
  • bułki hamburgerowe thermomix
  • Bułki Na Hamburgery
  • thermomix przepis na bułki do hamburgerów

Podobne przepisy

  • http://WWW.MOJEPASJEKRAKOW.BLOGSPOT.COM moje pasje

    wyglądają pięknie :)

  • Iwona

    Mam pytanie odnośnie bułeczek na hamburgery: jak się Pani udało zrobić tak piękne i foremne bułki- czy były pieczone w jakiejś formie? czy wykrawana od czegoś, prosze o odpwoiedż.
    Dodam, że śledzę przepisy i równiez wykonuję- są rewelacyjne :)
    Pozdrawiam

  • anna

    Czy to forum żyje? Zadałam pytanie odnośnie drożdży w zeszłym tygodniu, pojawiło się, ale dziś go nie ma…
    Zrobiłam bułeczki-są pyszne, choć w ogóle nie przypominają w smaku typowych bułek do hamburgerów. Szczególnie cieszy mnie mała ilość drożdży-bułki pięknie wyrosły,a nie było czuć posmaku drożdży :)