Tarta z pieczarkami, dynią i brukselką

Tarta z pieczarkami, dynią i brukselką
Print Friendly, PDF & Email

Niesamowita tarta a co najważniejsze o odchudzonej kaloryczności.

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 20 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • sól do smaku

Składniki na tartę:

  • 150 g brukselki
  • 200 g pieczarek
  • 200 g dyni
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g sera mozarella
  • 1 białko (żółtko dodaliśmy do ciasta)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Wykonianie:

Mąkę oraz pokrojone masło umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać czas 5 s/obr.5. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę o wymiarach 25 cmx21 cm. Ciasto nakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku 10 min w tem. 170 stopni.

Dynię obrać i z 1 łyżką oleju podsmażyć na patelni. Pieczarki obrać umieścić w naczyniu Thermomix i pokroić czas 10s/orb.3 (można też w plastry ręcznie pokroić. Dołożyć 1 łyżke oleju i poddusić czas 10 min/tem.100/obr.1. Pieczarki przełożyć do innego naczynia a do Thermomix dać jogurt, jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie i pokrojony w plastry ser mozarella. Wymieszać wszystko razem czas 10 s/obr.3.

Brukselkę ugotować w słonej wodzie.

Na podpieczony spód nałożyć dynię, pieczarki. Wylać masę serowo-jogurtową, na wierzch dać brukselki i piec ok 30 minut w temp. 170 stopni.

thermomix_tarta_brukselka

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.